Image Alt

Novice in obvestila

kostelske pešpoti

NEKATERE ZA HITREJŠI, DRUGE ZA POČASNEJŠI UTRIP SRCA

Le redki načini rekreacije ne zahtevajo skoraj nobenih investicij oz. ne povzročajo stroškov, povezanih z nakupom opreme. Med njimi je zagotovo hoja. Par športnih ali pohodnih čevljev in primerna zračna oblačila sta edino, kar potrebujemo. Ko pa na tehtnico položimo še prednosti hoje – je prijazna do sklepov, polni baterije, dobra je za male sive celice, krepi vezivno tkivo, pospešuje presnovo, izboljšuje ravnotežje in držo -, ni dileme, da je hoja super rekreacija!

V Kostelu smo pohodne poti prilagodili različnim starostnim skupinam, zmogljivostim in željam. Zavedamo se, da so strmi vzponi in velike višinske razlike primerni le za nekatere, zato smo na zemljevid dodali tudi manj zahtevne poti – denimo Po energijo v svet Kolpe, Kostelsko meditativno pot, Pot Mikulovega vraga. Prvi dve vodita mimo vitalno energijskih centrov oz. litopunkturnih kamnov, ki aktivirajo speče potenciale prostora. Primerni sta za vse, ki imajo radi meditacijo, vodo, stik z naravo in nezahtevne trase.

Pot Mikulovega vraga je lahka, malo manj kot štiri kilometre dolga pot, ki je zaradi minimalnega vzpona primerna tudi za majhne otroke. Ob poti, ki pelje skozi vasi Lipovec, Selo pri Kostelu in Zapuže, popotnik spozna številne živalske in rastlinske vrste in na didaktičnih kockah preizkusi, kako dobro jih pozna. Po predhodnem naročilu se lahko tudi okrepča na Izletniški kmetiji Padovac. Pot vodi mimo potokov, napajalnih korit, starih sadovnjakov, tipičnih kostelskih hišk in gozdnega rezervata Krajc – Bukovje. Cilj je blizu parkirišča pod gradom Kostel, zato si lahko mimogrede ogledate tudi ta kulturni spomenik državnega pomena. Predlagamo, da preverite delovni čas.

Trška pešpot je ena krajših kostelskih pešpoti, ki ima izhodišče pod ostanki grajskega obzidja pri informativni tabli TŠD Kostel (pri ostankih spodnjega gradu). Pot se spusti navzdol po stezici med travniki do ceste, ki se vije nad reko Kolpo, gre mimo Gorenje Žage, kjer se združi s Kostelsko grajsko pešpotjo. Nato se začne dvigati v smeri gradu, vendar jo zapusti in skrene v smeri proti gozdnemu rezervatu Krajc – Bukovje ter nazaj proti izhodišču. Primerna za družine z otroki, saj je učna.

Pospešen srčni utrip pa bodo imeli tisti, ki se bodo podali na Kostelsko, Kočevsko ali Osilniško planinsko pot. Na vseh treh bo pohodnik doživel kraljestvo gozda in užival v razgledih. Kostelska planinska vodi tudi mimo 874 metrov visoke Kuželjske stene, ki je dobila ime po bližnji vasi Kuželj. V njej je znamenito Kuželjsko okno – približno 7 metrov visoka odprtina v steni, ki jo je oblikovala narava. Kočevska planinska se povzpne do Krempe, enega od vrhov nad Kolpo. Na sedlu Krempe maja cvetijo narcise, ki očarajo vsakega mimoidočega. Blizu je še Krokar, po katerem je dobil imel pragozd, ki je na Unescovem seznamu naravne dediščine. 

Nova pešpot, Pot na Ravan, je dolga 6,5 kilometra, predlagali pa so jo domačini. Med atraktivnimi točkami so razgledna točka Tisa, to je previsna stena nad kanjonom Kolpe, od koder se razteza pogled na naselja od Krkovega do Petrine, izvir Nežice in razgledna točka Pretvornik. O Tisi vaščani bližnjih naselij pravijo, da je znana po vzgonskem vetru. Po ustnem izročilu so včasih fantje s te stene v prepad metali klobuke, veter pa jim jih je prinesel nazaj. Izhodišče poti je pri Lukčevi domačiji, kjer ponujajo hrano, domač jabolčni sok in številne ostale produkte.

Katero koli pot boste že izbrali, se nanjo podajte primerno obuti in oblečeni, ne pozabite na zgodnji start (da vas ne ujame tema) in na vodo. Še namig: v mogočnih gozdovih velikokrat zmanjka signala, zato se na pot podajte v spremstvu in dobro pripravljeni. Vse poti najdete na turistični karti – trganki, ki jo dobite v TIC Kostel, na Petrini 11.

Pot pod noge, pa srečno!

Petra Šolar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on