Image Alt

Aktivnosti

Kulinarika
Čušpajs

Med prepoznavnimi jedmi z območja Kostela je zagotovo čušpajs. Beseda izhaja iz nemške zveze ‘zu Speise’ ali po slovensko ‘ob shrambi’, kar pomeni da so Kostelke v to enolončnico dale, kar so imele pri roki – sezonsko zelenjavo, včasih tudi kakšen kos mesa. Vsak čušpajs je unikaten, saj vsaka gospodinja v lonec strese druge sestavine. TŠD Kostel, ki prireja tekmovanje v kuhanju te daleč naokrog znane enolončnice, je zaradi pravil tekmovanja zapovedalo naslednje sestavine: 70 dag ene vrste mesa, 30 dag rdečega korenja, 30 dag stročjega fižola, po 40 dag graha, svežega zelja, krompirja in mlade koruze, olje, čebulo, moko, sol, poper in ostale začimbe po okusu.

Druge kostelske enolončnice so:

  • kaša (enolončnica iz ječmena, korenja, fižola in nekaj mesa),
  • koleraba in
  • zrnje (enolončnica iz koruze).

Čušpajs za napovedane goste po predhodnem naročilu skuhajo na Izletniški kmetiji Padovac, za večje skupine pa po predhodnem naročilu tudi na Lukčevi domačiji.

 

 

Kostelski želodec

Je tipična velikonočna jed, v kateri so kosi prekajenega svinjskega mesa, kocke kruha, jajca in začimbe. Ker so gospodinje v ‘želodac’ dale tudi 30 jajc, so morale ta dolgo pred veliko nočjo shranjevati. Suh želodec, ki ga zmehčajo z mlačno vodo, nadevajo z zmesjo jajc, šunko, suho slanino, starim kruhom. Paziti je treba, da je želodec zmerno napolnjen, sicer lahko poči. Na mizo se ga postavi ohlajenega skupaj s preostalimi velikonočnimi jedmi.

Za napovedane skupine po predhodnem naročilu kostelski želodec pripravijo na Kmetiji z nastanitvijo Pri Papeževih in na Izletniški kmetiji Padovac.

Kostelska rakija

Žganje, pridelano iz avtohtonih vrst sadja, ima lahko vsebnost alkohola do 45 vol %.  Kostelska rakija je zaščitena z geografsko označbo porekla. Glede na sadje, ki prevladuje, ločimo: sadjevec, slivovko, hruškovo rakijo in jabočlno rakijo. Veščina kuhanja rakije se prenaša iz roda v rod. Iz obranega sadja pridobivamo Kostelsko rakijo po tehnologiji dvakratne prekuhe. Pri tem je potrebno paziti na vsako podrobnost od obiranja, pranja in izločanja gnilih sadežev do mletja primerno zrelega sadja. Na območju občine Kostel ima certifikat Kostelska rakija Kmetija z nastanitvijo Pri Papeževih in Izletniška kmetija Padovac.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on