Image Alt

Aktivnosti

O gradu Kostel

Nekdaj mogočna utrdba, strateško postavljena na vzpetini nad Kolpo, je v 700 letih nudila zavetje – tudi pred Turki – množici mogočnih družin, od grofov Ortenburških do Langematlov. Prva pisna omemba gradu je iz leta 1336, zanimivo pa se z njo ujema sodobna krajevna poštna številka.

Leta 1809 porušeni grad je delno obnovo dočakal konec 20. stoletja. O mogočnosti grajskega kompleksa priča Valvasorjeva veduta, objavljena v Topografiji sodobne vojvodine Kranjske (1679). Grad Kostel je skupaj s trgom, postavljenim znotraj obzidja, drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in hkrati edini kompleks na slovenskih tleh, kjer znotraj nekdanjega grajskega obzidja še vedno prebivajo ljudje.

 

 

Danes grad Kostel ponuja izjemne poglede na čudovito dolino reke Kolpe, širne gozdove in okoliške vasi. Številne resnične zgodbe, denimo o prevari Turkov, in legende, npr. o Mikulovem vragu, vam razkrijejo vodniki. Grajski zidovi gostijo raznovrstne razstave, v čudovitem ambientu znotraj grajskega kompleksa na vrhu griča se je možno preizkusiti v igri pobega ali pa okrepčati z grajsko piknik cajno. Poleti 2020 smo v delu gradu uredili etnološko zbirko Sledi časa, ki združuje okoli 160 predmetov in ponuja vpogled v življenje nekoč. Vpogled v pestro preteklost gradu pa odstrejo tudi vodniki, ki so na gradu vsak dan med 10. in 17. uro. Za napovedane obiskovalce in skupine grad lahko odpremo tudi prej. 

ODPIRALNI ČAS GRADU

Grad je maja odprt od 10. do 17. ure. V poletni sezoni se bo odpiralni čas podaljšal. Od oktobra do predvidoma konca aprila je grad zaprt za posamezne obiskovalce. 

Za najavljene skupine so ogledi možni vse leto. 

Igro pobega Castle Escape lahko igrate vse leto. 

Za oglede in druge informacije nas lahko kontaktirate po telefonu, na številko +386 51 328 682 in/ali na email: zavod@visitkostel.com.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on