Image Alt

Grad Kostel

O gradu Kostel

Nekdaj mogočna utrdba, strateško postavljena na vzpetini nad Kolpo, je v 700 letih nudila zavetje – tudi pred Turki – množici mogočnih družin, od grofov Ortenburških do Langenmantlov. Prva pisna omemba gradu je z nemškim imenom Graffenwarth in je iz leta 1336, zanimivo pa se danes z njo v celoti ujema sodobna krajevna poštna številka.

Leta 1809 porušeni grad je delno obnovo dočakal konec 20. stoletja. O mogočnosti grajskega kompleksa priča Valvasorjeva veduta, objavljena v Topografiji sodobne vojvodine Kranjske (1679). Grad Kostel je skupaj s trgom, postavljenim znotraj obzidja, drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in hkrati edini kompleks na slovenskih tleh, kjer znotraj nekdanjega grajskega obzidja še vedno prebivajo ljudje.

Danes grad Kostel ponuja izjemne poglede na čudovito dolino reke Kolpe, širne gozdove in okoliške vasi. Številne resnične zgodbe, denimo o prevari Turkov, in legende, npr. o Mikulovem vragu, vam razkrijejo vodniki. Grajski zidovi gostijo raznovrstne razstave, v čudovitem ambientu znotraj grajskega kompleksa na vrhu griča se je možno preizkusiti v igri pobega ali okrepčati z lokalnimi dobrotami iz grajske piknik cajne. Poleti 2020 smo v delu gradu uredili etnološko zbirko Sledi časa, ki združuje okoli 160 predmetov in ponuja vpogled v življenje nekoč. Dober vpogled v pestro in bogato preteklost gradu pa odstira tudi 10-minutna filmska projekcija o zgodovini gradu, ki je na voljo v 5 različnih jezikih.

Za napovedane skupine je po predhodnem dogovoru možen ogled gradu kateri koli termin. Prav tako je kadarkoli mogoča tudi izvedba igre pobega na gradu Kostel.

Dobrodošli na gradu Kostel.

Kdaj nas lahko obiščete?

Kontakt in odpiralni čas

Drage obiskovalke in obiskovalci!
Grad Kostel je za letos zaključil s sezono in tudi med konci tedna ne bo več odprt.
Za najavljene skupine grad odpremo kadarkoli.
Za več informacij nas pokličite na številko 00386 51 328 682 ali pošljite sporočilo po elektronski pošti na naslov zavod@visitkostel.com.
Redno bo grad svoja vrata odprl spet konec aprila 2024.

Kaj lahko počnem ob obisku gradu?

Aktivnosti na gradu Kostel

Vodeni ogledi

Virtualna resničnost

Skrivnost kostelskega vraga

Igra pobega

Piknik cajna

Vajina grajska poroka

Rojstni dnevi

Kaj lahko pričakujem?

Fotografski utrinki gradu Kostel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on