Image Alt

Novice in obvestila

s kolesom po kostelu

Lepote Kostela, Kolpske doline in sosednjih občin lahko odkrivate tudi s kolesom.

Zavod za kulturo in turizem Kostel je pripravil kar 276 kilometrov kolesarskih poti. Pod zavihkom ‘kolesarstvo’ (https://visitkostel.com/destination-item/kolesarstvo/) je nanizanih sedem kolesarskih poti s podrobnimi opisi, podatki, zemljevidi, višinskimi profili in bližnjimi znamenitostmi, podatke o poteh pa lahko prenesete tudi na vašo GPS napravo.

Start šestih poti je v vasi Petrina, kjer sta TIC Kostel in restavracija, čez cesto tudi bencinski servis in bankomat. V TIC-u Kostel lahko dobite vse informacije o poteh, turistične karte oz. trganke ter ostale informacije. Le ena od poti, Gamsova, pa ima izhodišče pod gradom Kostel.

Raznolikost dolžin poti in terena omogoča kolesarjenje malim in velikim mojstrom, tako po starosti kot izkušnjah. Za družine z otroki smo zasnovali najkrajšo, manj kot osem kilometrov dolgo pot, ki se deloma vije po cesti, deloma po gozdu. Za izkušene in utrjene kolesarje smo pripravili Jelenovo pot, rekorderko, ki pelje skozi zgornji del Kolpske doline in nekdaj zaprto območje Kočevske Reke vse do Štalcerjev ter se po glavni cesti Kočevje-Petrina vrne v Kolpsko dolino. 70 kilometrov dolga pot prečka tri občine: kostelsko, osilniško in kočevsko. Dve kolesarski poti, Pot na Gotenc in Gamsova pot, pa sta poslastici za gorske kolesarje.

»Poti smo zasnovali ob Kolpi, znamenitostih in turističnih ponudnikih. Med 276 kilometri se zagotovo najde za vsakega nekaj,« je povedal Tomaž Poje, ki je soustvarjal trase. »Prepadne stene in čudoviti razgledi, kanjon Kolpe, grad in gozd,« našteva glavne atribute Tomaž, ki dobro pozna vse poti.

Kolesarji ob poteh vidijo številne znamenitosti, kot so slap Nežica, zavarovana bela vrba v Vasi, najdebelejši slovenski oreh v Kočevski Reki, sedemstoletni grad Kostel, pragozd Krokar, letališče v Novih lazih, Reško jezero, Kolpo, številne cerkve, izvire potokov, se preizkusijo na serpentinah prelaza Strma Reber ali po predhodnem dogovoru uživajo v lokalni kulinariki. Vse poti so opremljene s podatki o turističnih ponudnikih, a toplo priporočamo, da jim svoj prihod najavite.

Imena poti so povezana s kraji, živalmi, izročilom. Kar dve sta ‘hudičevi’, saj vraga poznajo v Trgu (Kostelu), kjer je nagajal Mikulovim, pa tudi v Bilpi, kjer je dolgo časa bival v tamkajšnji steni. Po mojstrih popravljanja ur, vurmoharjih, je dobila ime pot, ki vodi skozi Osilniško dolino, kjer si lahko v Bosljivi Loki tudi ogledate leseno soho vurmoharja. Ker pa na bližnjih ostenjih lahko uzrete gamsa, smo ‘poskočno’ oz. bolj zahtevno pot poimenovali po skrivnostnem votlorogem prebivalcu gozdov. Da jeleni v naših gozdovih res niso redkost, boste spoznali z nekaj sreče in tišjo vožnjo …  

Predlagamo, da si za kolesarjenje vzamete dovolj časa oz. tudi kolo kdaj pa kdaj odložite. Tako boste odkrili še kakšen skrit kotiček Kostela, obiskali grad, ki dominira nad tem delom Kolpske doline, se morda preizkusili v grajski igri pobega, našli izvire potokov ali se sprehodili pod krošnjami mogočnih dreves. Ker je tudi prenočitvenih zmogljivosti dovolj, si lahko za odkrivanje Kostela s kolesom vzamete več dni.

Dobrodošli na kostelskih kolesarskih poteh.

Petra Šolar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on