Image Alt

Grad Kostel

Nekdaj mogočna utrdba, strateško postavljena na vzpetini nad Kolpo, je v 700 letih nudila zavetje – tudi pred Turki – množici mogočnih družin, od grofov Ortenburških do Langenmantlov. Prva pisna omemba gradu je z nemškim imenom Graffenwarth in je iz leta 1336, zanimivo pa se danes z njo v celoti ujema sodobna krajevna poštna številka.

Leta 1809 porušeni grad je delno obnovo dočakal konec 20. stoletja. O mogočnosti grajskega kompleksa priča Valvasorjeva veduta, objavljena v Topografiji sodobne vojvodine Kranjske (1679). Grad Kostel je skupaj s trgom, postavljenim znotraj obzidja, drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in hkrati edini kompleks na slovenskih tleh, kjer znotraj nekdanjega grajskega obzidja še vedno prebivajo ljudje.

Danes grad Kostel ponuja izjemne poglede na čudovito dolino reke Kolpe, širne gozdove in okoliške vasi. Številne resnične zgodbe, denimo o prevari Turkov, in legende, npr. o Mikulovem vragu, vam razkrijejo vodniki. Grajski zidovi gostijo raznovrstne razstave, v čudovitem ambientu znotraj grajskega kompleksa na vrhu griča se je možno preizkusiti v igri pobega ali okrepčati z lokalnimi dobrotami iz grajske piknik cajne. Poleti 2020 smo v delu gradu uredili etnološko zbirko Sledi časa, ki združuje okoli 160 predmetov in ponuja vpogled v življenje nekoč. Vpogled v pestro preteklost gradu pa odstrejo tudi prijazni in simpatični vodniki, ki so na gradu vsako soboto in nedeljo od 27. 4. do 31. 10.

 

Odpiralni čas variira glede na mesec. Za napovedane obiskovalce je po predhodnem dogovoru možen ogled gradu kateri koli dan v tednu.

Dobrodošli na gradu Kostel.

Odpiralni čas Gradu

Zaradi razglašene epidemije je grad Kostel zaprt za obiskovalce.

Za vse informacije smo vam vseeno z veseljem na razpolago.

Lahko nas pokličete na številko 051 328 682 ali pošljete sporočilo po elektronski pošti na naslov info@kostel.si.

Kontakt

Za oglede in ostale informacije nas lahko kontaktirate na telefonsko številko +386 51 328 682 ali na elektronski naslov info@kostel.si.

Vodeni ogledi

Virtualna resničnost

Skrivnost kostelskega vraga

Igra pobega

Piknik cajna

Castle joga

Vajina grajska poroka

Rojstni dnevi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on