Image Alt

Grad Kostel

O gradu Kostel

Nekdaj mogočna utrdba, strateško postavljena na vzpetini nad Kolpo, je v 700 letih nudila zavetje – tudi pred Turki – množici mogočnih družin, od grofov Ortenburških do Langenmantlov. Prva pisna omemba gradu je z nemškim imenom Graffenwarth in je iz leta 1336, zanimivo pa se danes z njo v celoti ujema sodobna krajevna poštna številka.

Leta 1809 porušeni grad je delno obnovo dočakal konec 20. stoletja. O mogočnosti grajskega kompleksa priča Valvasorjeva veduta, objavljena v Topografiji sodobne vojvodine Kranjske (1679). Grad Kostel je skupaj s trgom, postavljenim znotraj obzidja, drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in hkrati edini kompleks na slovenskih tleh, kjer znotraj nekdanjega grajskega obzidja še vedno prebivajo ljudje.

Danes grad Kostel ponuja izjemne poglede na čudovito dolino reke Kolpe, širne gozdove in okoliške vasi. Številne resnične zgodbe, denimo o prevari Turkov, in legende, npr. o Mikulovem vragu, vam razkrijejo vodniki. Grajski zidovi gostijo raznovrstne razstave, v čudovitem ambientu znotraj grajskega kompleksa na vrhu griča se je možno preizkusiti v igri pobega ali okrepčati z lokalnimi dobrotami iz grajske piknik cajne. Poleti 2020 smo v delu gradu uredili etnološko zbirko Sledi časa, ki združuje okoli 160 predmetov in ponuja vpogled v življenje nekoč. Dober vpogled v pestro in bogato preteklost gradu pa odstira tudi 10-minutna filmska projekcija o zgodovini gradu, ki je na voljo v 5 različnih jezikih.

Odpiralni čas gradu prilagajamo obisku. Za napovedane skupine (nad 10 oseb) je po predhodnem dogovoru možen ogled gradu kateri koli termin.

Dobrodošli na gradu Kostel.

Kdaj nas lahko obiščete?

Kontakt in odpiralni čas

Grad Kostel je odprt za obiskovalce od 1. 5. 2022 do 31.10 2022. Za vse informacije smo vam z veseljem na razpolago. Lahko nas pokličete na številko 051 328 682 ali pošljete sporočilo po elektronski pošti na naslov zavod@visitkostel.com .
V poletni sezoni (1.7. - 31.8.) je grad odprt vsak dan od 9-18. Izjema je ponedeljek, ko je grad odprt samo do 17.00.

Kaj lahko počnem ob obisku gradu?

Aktivnosti na gradu Kostel

Vodeni ogledi

Virtualna resničnost

Skrivnost kostelskega vraga

Igra pobega

Piknik cajna

Castle joga

Vajina grajska poroka

Rojstni dnevi

Kaj lahko pričakujem?

Fotografski utrinki grada Kostel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on