Spletna stran je v fazi prenove

V kolikor želite biti obveščeni o koncu prenove lahko v spodnje okence vpišete vaš elektronski naslov.

  Image Alt

  Grad Kostel

  Nekdaj mogočna utrdba, strateško postavljena na vzpetini nad Kolpo, je v 700 letih nudila zavetje – tudi pred Turki – množici mogočnih družin, od grofov Ortenburških do Langematlov. Prva pisna omemba gradu je iz leta 1336, zanimivo pa se z njo ujema sodobna krajevna poštna številka.

  Leta 1809 porušeni grad je delno obnovo dočakal konec 20. stoletja. O mogočnosti grajskega kompleksa priča Valvasorjeva veduta, objavljena v Topografiji sodobne vojvodine Kranjske (1679). Grad Kostel je skupaj s trgom, postavljenim znotraj obzidja, drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in hkrati edini kompleks na slovenskih tleh, kjer znotraj nekdanjega grajskega obzidja še vedno prebivajo ljudje.

  Danes grad Kostel ponuja izjemne poglede na čudovito dolino reke Kolpe, širne gozdove in okoliške vasi. Številne resnične zgodbe, denimo o prevari Turkov, in legende, npr. o Mikulovem vragu, vam razkrijejo vodniki. Grajski zidovi gostijo raznovrstne razstave, v čudovitem ambientu znotraj grajskega kompleksa na vrhu griča se je možno preizkusiti v igri pobega ali pa okrepčati z grajsko piknik ‘cajnco’. Poleti 2020 smo v delu gradu uredili etnološko zbirko Sledi časa, ki združuje okoli 160 predmetov in ponuja vpogled v življenje nekoč. Vpogled v pestro preteklost gradu pa odstrejo tudi vodniki, ki so na gradu vsako soboto in nedeljo od 27. 4. do 31. 10. Odpiralni čas variira glede na mesec. Za napovedane obiskovalce je po predhodnem dogovoru možen ogled gradu tudi druge dni v tednu.

  Odpiralni čas Gradu

  Zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa smo obratovalni čas gradu prilagodili.

  Grad bomo upoštevajoč vse vladne ukrepe odprli le za NAPOVEDANE obiskovalce.

  Za oglede in ostale informacije nas lahko kontaktirate po telefonu, na številki +386 51 328 682 in/ali na email: info@kostel.si

  Kontakt

  Za oglede in ostale informacije nas lahko kontaktirate na telefonsko številko +386 51 328 682 ali na elektronski naslov info@kostel.si.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

  Follow us on